Tikens betydelse för sina valpar

32 min

Pernilla Foyer har i 700 timmar tittat på hundvalpar och sett att tidiga erfarenheter från miljön påverkar, framför allt att tikens sätt att ta hand om valparna påverkar temperamentsutvecklingen.

Sveriges första kvinnliga officer som doktorerat genom Försvarsmaktens doktorandprogram berättar för VBV-gänget vilka generella tidiga erfarenheter och faktorer i den tidiga uppväxtmiljön som tycks kunna vara med och påverka temperament hos Försvarsmaktens tjänstehundar.

Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin tillsammans med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt tar del av Pernilla Foyers avhandling (Early Experiences, Maternal Care and Behavioural Test Design- Effects on the Temperament of Military Working Dogs) som bland annat kommer fram till att tidiga erfarenheter från miljön påverkar hundarna, framför allt att tikens sätt att ta hand om valparna påverkar valparnas temperamentsutveckling och därmed förmåga att bli bra tjänstehundar.
Ett av resultaten visade att hundar som bedömts som lämpliga vid lämplighetstestet visade högre påslag av stresshormonet kortisol och att de även visat svårigheter att ta det lugnt i hemmiljö som valpar.

- Det är vanligt att uppfödare har valplådan på köksgolvet där det i regel är 22-24 grader, det är val vi har gjort åt våra hundar. Vargen, hundens ursprung, föder upp sina valpar i bland annat jordhålor och där ligger de nära varandra. Hemma i det varma köket så är det inte helt ovanligt att valparna sprider ut sig i valplådan, därmed missar de den taktila beröringen från varandra och tiken, som tycker att det är för varmt, kanske bara går in i valplådan när valparna måste äta, säger Pernilla Foyer. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista