Lina Nyberg - vazz jazz på gränsen till framtiden

9:44 min

Lina Nyberg är sångerska, kompositör och arrangör. I vår är hon aktuell med en dramatisk dubbel-cd där jazz och konstmusik möts så det slår gnistrande toner om det. Ett reportage av Mikael Timm.

Jazzsångerskan Lina Nyberg slog igenom på 90-talet när hon samarbetade med Esbjörn Svensson. Sedan dess har hon släppt mer än ett dussin skivor och gjort allt från storbandsjazz till brasilianskt inspirerad musik.

Nu i vår är Lina Nyberg aktuell med Aerials, en dramatisk och spännande dubbel-cd där jazz och konstmusik möts. Det nya albumet har precis som The Sirinades från 2014 två sidor, en med Nybergs egen jazzkvartett, en med Vindla String Quartet. Det är vid frontlinjen mellan jazz- och konstmusik Nyberg har satt upp sitt högkvarter.

Konfrontationen finns i själva sången, det ligger ju nära till hands att låta stämman anpassa sig till stråkarna, Lina Nyberg väjer inte för konflikterna, tvärtom – det är deras energi hon vill åt. Texten lyfts fram, som hos Sinatra, men utan försök att utjämna kanterna, det här är ett annat millenium, det får vara taggigt. Musiken är en knivsegg mot framtiden, skarpslipad så det är risk att det blöder lite i öronen.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista