Framtidens cancerkur är här

55 min

Ett nytt sätt att bekämpa cancer skapar hopp för många svårt sjuka. Kroppens eget immunförsvar attackerar cancern och i flera fall har tumörer formligen smält bort.

Agneta upptäckte hudcancern först när det var för sent. Den hade spritt sig till skelett och lymfkörtlar. Tidigare har spridd malignt melanom varit i princip omöjlig att behandla, men nu finns hopp. Immunterapi är en ny gren av cancerbehandling som går ut på att använda patientens eget immunförsvar för att attackera tumörerna. De senaste åren har det kommit nya behandlingar och forskning pågår för att hitta säkra och bra sätt för kroppen att själv ta itu med cancern. I några fall har man sett tumörer smälta bort helt. Men vad som händer på lång sikt och om vem det fungerar på vet man ännu ganska lite.

Kropp & Själ följer med till Karolinska sjukhuset när Agneta får testa en helt ny kombination av immunterapi. Celler från hennes egna tumörer har odlats och preparerats och ska föras in i kroppen igen.

Vi möter också Ove Rackner som för ett år sedan var svårt sjuk i cancer men som nu är helt tumörfri.  

Gäster i programmet är immunterapiforskarna och professorerna Rolf Kiessling och Angelica Loskog samt Roger Henriksson, professor i tumörsjukdomar och Yvonne Brandberg, psykolog och professor i vårdvetenskap.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista