Ny serie: Stängslet och gränsen, del 1

29 min

Många europeiska länder lägger allt större energi på att bygga murar och resa stängsel mot omvärlden. Möt konstnärer, aktivister, dramatiker, forskare och flyktingar som berättar om det nya Europa.

Alla delar i vår reportageserie Stängslet och gränsen längst ned i artikeln

Efter en lång period av ökat samarbete i Europa och ett expanderande EU har diskussionen vänt drastiskt i en annan riktning. Många regeringar i europeiska länder lägger allt större energi på att bygga murar och resa stängsel mot omvärlden.

På vissa håll ifrågasätts till och med hela EU-projektet. Samtidigt har vi den största flyktingströmmen i modern tid att förhålla oss till och som i många länder driver på byggandet av de nya stängslen mot omvärlden.

Möt konstnärer, aktivister, dramatiker, forskare, flyktingar, filosofer och andra som berättar om hur de upplever den nya situationen i Europa.

Programserien besöker Polen, Tyskland, Sverige, Tjeckien, Belarus och Grekland. Vi gör också en avstickare till Indien för att jämföra byggandet av murar mot omvärlden i det som brukar kallas världens största demokrati med hur läget är i Europa just nu.

Producent: Fredrik Wadström

Tisdagarna 3, 10, 17 och 24 maj efter 13.00 i P1 Kultur, repris samma kväll kl 18.15

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista