Ann-Sofie Back – en folklig men folkskygg modeskapare

44 min

Hon kallas Sveriges mest inflytelserika kläddesigner och hennes svåra kollektioner om skräck och porr gav tidigt internationell status. Men under vintern blev Back folklig – pga en "jävla skitmössa".

"I en ständigt pågående kamp med det modesystem hon själv är en del av, har hon med obruten integritet utforskat vardagen och det socialt stereotypa."

Så löd motiveringen när Ann-Sofie Back – som första svensk någonsin – fick ta emot Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor.

Skräck, porr, Gud, bilar och kändiskult är några teman som inspirerat hennes avantgardistiska kläder. En konceptuell stil som de senaste åren visat sig fungera på både kräsna modekonsumenter och den stora marknaden.

Många har säkert under vintern noterat hennes efternamn, det egna märket, med stora bokstäver strax ovanför pannan på människor i alla åldrar. Men den där mössan stör henne. 

I Söndagsintervjun i P1 med Martin Wicklin pratar Ann-Sofie Back om skammen under uppväxten och hur den känslan av att förlora sitt anseende fortfarande präglar henne – men också är grunden i hennes design.


Kontakt

Mail: sondagsintervjun@sverigesradio.se
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista