Norska Modellen - världens bästa medieetiska system?

20 min

Det norska systemet för medieetik, där både press, radio, tv och nätet ingår, är bäst i världen! Och det skulle mycket väl kunna införas i Sverige. Det säger Gunnar Bodahl-Johansen och Odd Isungset, tidigare respektive nuvarande sekreterare i PFU, Pressens Faglige Utvalg, som är den frivilliga instans som sedan mitten av 90-talet behandlar klagomål mot ALLA massmedier i Norge.

I Sverige utreder nu Pressens samarbetsnämnd, där Tidningsutgivarna, Journalistförbundet och Publicistklubben finns med, om man skulle kunna slå ihop just nu hårt kritiserade PO och PON (Allmänhetens Pressombudsman och Pressens Opinionsnämnd) med Granskningsnämnden för radio och tv till en Medieombudsman och Mediernas Opinionsnämnd (MO och MON).

Eller en Medienämnd?

Eller ska vi bara ha en Medienämnd ungefär som i Norge som tar hand om lyssnarnas, tittarnas och läsarnas klagomål?

Är en sådan ens praktiskt genomförbar i Sverige, där det finns så många motstridiga intressen på området?

Diskussion om saken

Publicerat diskuterar saken med de båda norrmännen Gunnar Bodahl-Johansen, Odd Isungset, journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén och Hans Hernborn - under många år programråd i Sveriges Televisions programledning, numera frilans och aktiv i Input (som främjar program från public service-tv runt om i världen).

Ny skrift

"Den Norska Modellen - Medieetisk självreglering av radio, tv, webb och press - efter att politikerna backat" - det är också titeln på en skrift om det norska systemet som Institutet för Mediestudier, Sim(o) nu ger ut.

Råd till svenskar

I den presenterar Gunnar Bodahl-Johansen särdragen i den norska modellen för självreglering. Pressetikforskare Odd Raaum ger också råd till de svenska utredarna.

Kulturminister bakom självsanering

Dessutom intervjuas flera av de inblandade norska politikerna och journalisterna som varit med och utformat det norska systemet. Bland dem tidigare kulturminister Åse Kleveland, som var den som såg till så att Norge har en helt frivillig, självreglerande modell.

Rad av etiska övertramp

Så hade hon från början inte alls tänkt det, när hon var som mest irriterad över hur dåligt pressetiken fungerade i Norge. Landet skakades under 90-talet av en rad etiska övertramp av medierna. Det var då Åse Kleveland härsknade till.

Alternativet var statligt ingripande 

-Den nya mediesituationen gör att det behövs helt nya trafikregler för hela mediesektorn. Och speciellt för etermedierna, sa hon.

-Antingen utvidgar ni självreglerande Pressens Faglige Utvalg, PFU - eller så inför jag en statlig medieombudsman, hotade hon. Och fick sedan som hon ville.

Här två länkar till tidigare diskussioner i om 

Och här debatt om PO/PON      

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista