Sveriges unga muslimer spanar efter framtiden

44 min
Vad vill Sveriges unga muslimer? Under påskhelgen höll de sin årliga konferens i Stockholm där runt 1300 ungdomar hade samlats under temat Sikta högt - Framtiden är din. I år blev evenemanget uppmärksammat på grund av en gästföreläsare, Abdullah Hakim Quick och hans homofientliga uttalanden. Strax innan konferensen meddelade Sveriges unga muslimer att man ställt in besöket av den kontroversielle gästen och sheijk Quick gick själv ut och förklarade sina uttalanden samtidigt som han framförde sin beklagan till de som känt sig kränkta.

Åsa F. Vestergren besökte konferensen för att undersöka hur mycket den präglats av den högstämda debatten och för ta reda på vad den egentligen handlade om. Religionshistorikern Susanne Olsson kommenterar.

Landskronas rykte som en stad i kris späddes på rejält av dödsmisshandeln på parkeringsplatsen. Det faktum att den misstänkte förövaren har utländsk härkomst har lett till  hatkampanjer på Internet.

Arbetslöshet, segregation, otrygghet och ungdomsbrottslighet är ord som ofta upprepas när Landskrona beskrivs. I helgens manifestation förenade sig de religiösa samfunden i en manifestation mot våldet.  Vad behöver ske? Kan en religionsdialog visa vägen? Hör Jasna Ceric, som har växt upp i staden, reflektera över den senaste tidens händelser och kyrkoherde Bengt Karlgren och imamen och islamologen Othman Al Tawalbeh spana efter en bättre framtid. 

Nyligen samlades Sverigedemokraterna och andra högerpopulistiska partier till ett möte i Gelsenkirchen i Tyskland. Deras mål är att driva igenom en EU-lagstiftning mot byggandet av moskéer. Det är vars och ens plikt att vara islamofob, sades det på mötet. Christoph Andersson, som länge har bevakat de starkt islamkritiska partierna, var där och redovisar sina intryck. Vad betyder det för Sverigedemokraternas image att synas tillsammans med partier som till exempel österrikiska FPÖ?

Benedictus XVI har i april suttit på påvestolen i fem år. Värderingen av honom varierar beroende på om man befinner sig innanför eller utanför kyrkan. För insidern präglas hans pontifikat av historiskt djup förkunnelse, för outsidern har han kört fast i kriser. Det säger journalisten och Vatikananalytikern John L. Allen Jr som menar att kyrkan upplever sin värsta kris på 100 år.

Utrikeskrönikan kommer från SR:s korrespondent i Asien, Nils Horner, som rapporterar om att pedofilskandaler också förekommer i buddhistiska kloster i Thailand och i Koranskolorna i Afghanistan.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Sören Wibeck