Josef & Erika + Jessica Sligter och Susanna

Här finns inget ljud

Det vokala är bärande i de här två konserterna från Umeå Jazzfestival. Det finns en kreativ användning av elektronik och inte sällan går tankarna till det som brukar kallas ambient musik.

Vi återvänder till Umeå Jazzfestival sista helgen i oktober och i båda akterna så befinner vi oss i en miljö där begreppet jazz styr mot en både eftertänksam, sökande och berättande palett. Den första gruppen är Josef & Erika – jazzbasisten och även sångaren Josef Kallerdahl tillsammans med Erika Angell sång, synt och autoharp, en slags cittra som man håller mot bröstet och den har ackordtangenter – inte olikt de på ett dragspel.

Ytterligare en musiker har kommit till sedan vi senast hörde dem från Umeåfestivalen och det är Martin Öman på trummor, slagverk och elektronik.

Josef & Erika har funnits som duo i långt mer än tio år och samarbetet håller i sig trots att Erika sedan flera år är bosatt i Kanada. För ett år sedan släppte de plattan ”Short Cuts/Highways” och från den är mycket av materialet hämtat.

Därefter hör du den Norge-baserade kvartetten Jessica Sligter & Susanna med Jo Berger Myhre, kontrabas - Andreas Stensland Løwe, piano och synth tillsammans med de båda röst- och tonkonstnärerna Susanna Wallumrød och holländska Jessica Sligter som även spelar gitarr.

De två rösterna är varsin motpol där Jessicas dynamiska röst kontrasterar Susannas silkestunna stämma och som sedan vilar på en bred klangmatta av keyboards och kontrabas.


Producent & programledare: Kjell Oscarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.54
    Susanna Wallumrød (Sång), Jessica Sligter (Sång), Andreas Stensland Løwe (Pi), Jo Berger Myhre (Kb) - Decomposing
    Kompositör: Susanna Wallumrød
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista