P3 Kultur stiger in i molnet.

84 min
Molnet? Ja, molnet - den fluffiga metaforen för den osynliga internetkopplade etern av information som ständigt omger oss. Låter det flyktigt och svårgreppat? Det är det inte. Det här programmet handlar om dig, och hur du lever ditt liv i Googleåldern.

Den senaste tiden har vi läst oresonligt många Googleböcker. Vi har blivit uppkopplat optimistiska och samtidigt skräckslagna inför det stundande informationsherraväldet och den frivilliga självövervakningen. 

Andreas Ekström, författare till reportageboken Googlekoden, diskuterar tillsammans med P3 Kulturs Johanna Koljonen skräck och förhoppningar i skuggan av Googles allt större ambitioner och framgångar. Hur mycket makt och resurser har Google? Är de världens största bibliotek eller historiens värsta informationspirater? Hur rädda ska vi vara? Dessutom gör P3 Kulturs bokklubbsledare Roger Wilson en ordentlig genomgång av all annan Google-litteratur värd att läsa.

Det ultimata kontorsparadiset, världshistoriens coolaste arbetsplats, idealet som hela världen ser upp till, heter Googleplex. Hör Ebba von Sydow berätta om sin pilgrimsfärd till Googles huvudkontor. Där är maten är gratis. Massörer och yogainstruktörer patrullerar mellan arbetsstationerna. Man kan lämna in barn och smutstvätt medan man sitter och optimerar programkod hela dagarna. Det är helt enkelt kontoret du aldrig behöver lämna.

Hör också programmeraren Matti Kotsalainen berätta om hur de kreativa webbyråmiljöerna växte fram under 90-talets IT-boom. IT-kontorens färgglada öppna ytor, tänkarhattar, bollhav och skateboards har sedan dess blivit norm för arbetsplatser världen över. Men hur gick det till när IT-företagens estetik och värderingar erövrade världen? Och kan man verkligen bygga fram kreativitet?

Programmet avrundas med en ordentlig paneldiskussion mellan digitalstrategen och Geek Girl Meetup-grundaren Heidi HarmanDet postdigitala manifestet-författaren Rasmus Fleischer samt Anders Rydell, framtidsredaktör på Bon och medförfattare till reportageboken Piraterna: de svenska fildelarna som plundrade Hollywood. Tillsammans med Johanna Koljonen samtalar om hur Googleåldern påverkar villkoren för kulturen, medierna och människorna.

Ja, och sedan har vi det här fluff-flummiga molnet igen. Varifrån kommer egentligen alla krystade metaforer som används för att beskriva vår internetverklighet? P3 Kultur undersöker. Och ger svar på söndag.