Möt Jörgen Dahlqvist, från konstnärligt gränsöverskridande Teatr Weimar i Malmö

26 min

Dramatiker och regissör som väljer Europa framför Stockholm och befäster Malmö som nytt konstnärligt o kreativt centrum för avancerad och nyskapande scenkonst.


Jörgen Dahlqvist är dramatiker och konstnärlig ledare för Teatr Weimar i Malmö, född i Skellefteå 1968. Där jobbade han med musik och hade ett skivbolag. Han flyttade sedan till Malmö, där han arbetade som grafisk formgivare, innan han via studier på teatervetenskapen i Lund år 2003 skapade Teatr Weimar i Malmö tillsammans med bland annat dramatikern Christina Ouzounidis, regissören Fredrik Haller, scenografen och ljussättaren Johan Bergman och skådespelaren Linda Ritzén. 

Teatr Weimars föreställningar är språkliga och rumsliga experiment – en sorts mångbottnade installationer där text, musik och ljud är lika viktiga. En av deras mest uppmärksammade föreställningar är Christina Ouzounidis Heterofil – en heterosexuell cabaret från 2008, som valdes ut till Teaterbiennalen 2009 och även sändes i SVT.

Weimar har samarbetat med flera institutioner som Stockholms stadsteater, Unga Dramaten och Malmö Stadsteater. Det finns också en stark koppling till Teaterhögskolan i Malmö, där Jörgen Dahlqvist tidigare var prefekt och numera undervisar.

En annan av Dahlqvists/Weimars omtalade föreställningar, Hamlet II:Exit ghost, som skapades i samarbete med Kent Olofsson, Linda Ritzén och Rafael Pettersson, har gjorts som radioteater. Den föreställningen fick pris i en europeisk radiodramatävling häromåret, ytterligare en del av den internationella uppmärksamhet som verket fått.

Tidigare i våras startade Dahlqvist och Teatr Weimar en scenkonstfestival i Malmö för att ytterligare befästa Malmö som nytt konstnärlig o kreativt centrum för avancerad och nyskapande scenkonst.


Som sitt klipp från Radioteaterbiblioteket valde Jörgen Dahlqvist Kallocain av Karin Boye, i regi av Willy Peters. Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista