P1 Kultur tisdag 7 juni

59 min

Om "den fula staden"; möt arkitekten bakom omstridda Nobel Center, David Chipperfield; samtal om designutställningen Oomph och vi besöker den 250 årsjubilerande Drottningholmsteatern.

Vad ses som fint och vad ses som fult i en stad? I sommar ger Sörmlands museum guidade vandringar i Nyköping under rubriken "Den fula staden". Samtal med antikvarie Sofia Jansson.

I Stockholm fortsätter de klubbade planerna för ett Nobel center att vålla debatt, förra veckan uttryckte Kungen sin tveksamhet inför projektet i en intervju i DN. Men vad tänker personen bakom den tänkta byggnaden? Kulturredaktionens Karsten Thurfjell träffade arkitekten David Chipperfield för att prata inte bara om placering och utseende av huset, utan även om museet som plats i en modern stad.

I Malmö öppnade i helgen designutställningen Oomph - kvinnorna som satte färg på Sverige, på Malmö Konstmuseum. Utställningen visar tongivande kvinnliga formgivare från 40- och 50-talen - en tid då både ett nytt hem och ett nytt samhälle skulle byggas. Samtal med Malin Krutmeijer, kulturjournalist, och Linda Fagerström, konsthistoriker.

Nu i juni fyller världens bäst bevarade och fortfarande aktiva 1700-talsteater, Drottningholmsteatern, 250 år - vilket firas med den nyskrivna operan Rokokomaskineriet. Vår reporter Mattias Berg steg in i hela det där urgamla maskineriet, tillsammans med några ciceroner från förr och nu.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista