Kan man lära gamla hundar twittra?

25 min

Teknik och internet är inget för äldre. Det är en myt som upprepas, inte minst på landets arbetsplatser. Det exkluderar ofta den seniora arbetskraften när ny teknik och nya datorprogram introduceras.

De senaste tre åren har tillgången till internet för äldre ökat. Av de pensionärer som använder internet surfar drygt 60 procent av männen och drygt 50 procent av kvinnorna varje dag, enligt SCB.

Med sociala medier är det lättare att följa vad barn och barnbarn gör – tekniken vidgar världen. Samtidigt utestängs en stor grupp äldre från en rad samhällsfunktioner för att de vare sig har dator eller internetuppkoppling.

 I programmet möter vi Mariam Abu-Iseifan, som ringer släkten i Beirut via Skype och reporter Lars Mogensen besöker en datorkurs för äldre. Vi ställer oss också frågan varför teknik för seniorer är så fult designad?

 

Britt Östlund, professor i teknisk vårdvetenskap vid KTH i Stockholm och Lunds universitet, diskuterar en förlegad syn på 65-plussarnas förhållande till tekniken men också den utestängning som drabbar alla som inte har lust att skaffa smartphone och digitala konton.

Bakom mikrofonerna, programledaren Agneta Nordin och Karen Söderberg, pensionerad journalist.

Producent: Lars Mogensen, Lokatt Media.

Hör av dig till oss med dina tankar och funderingar på:

pyramiden@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".