César Ritz – mannen bakom lyxhotellens lyxhotell

54 min

I veckans STIL ska vi checka in på det världsberömda lyxhotell som än idag präglar synen på vad som utgör just ett lyxhotell, Hôtel Ritz Paris.

Hotell Ritz Paris har varit stängt i fyra år, efter en omfattande renovering för en summa som får tanken att svindla. Mer än en miljard kronor. I början av den här veckan öppnade detta mytomspunna hotell igen.

Hotell Ritz grundades 1898 av César Ritz. Det var en innovativ man vars strävan efter det allra bästa kom att ligga till grund för ett adjektiv – ritzy – för att beskriva något iögonfallande flott och elegant. Men så förekom hotellet, som bar hans namn, flitigt i både böcker, pjäser och sångtexter under det tidiga 1900-talet, som en metafor för lyx. 

César Ritz ville skapa det första moderna hotellet i Paris. ”Hygieniskt, effektivt och vackert”, som han sade. Ut skulle dammsamlande textiler av sammet, tapeter, tunga möbler och den unkna gubbighet som präglade både inredning och mat på dåtidens bättre hotell. In skulle luft, ljusa färger, en trädgård eller två och belysning som smickrade kvinnors kläder, smycken och hy.

Även menyerna skulle lättas upp, och inte bara riktas till män. César Ritz var tidigt ute med att begripa att även kvinnor ville äta ute, och gillade att äta gott. En inte helt vanlig uppfattning vid 1800-talets slut, då männen smaklökar ansågs vara mer välutvecklade.

Långt ifrån alla hade förstås möjlighet att besöka Ritz i Paris. Men många kom att höra talas om andra som varit där, och drömmen om hur det skulle vara att någon gång bo på ett hotell där man kunde dinera tillsammans med prinsar och rika arvtagerskor och ta en drink i baren med kända skådespelare och författare, tog fart. För på Ritz kunde det verkligen ske, då det begav sig.

Ett hotell som inte bara skulle ha ”all den elegans som en prins kunde kräva av sitt eget hem”, som han sade. Det skulle också vara en sorts upplevelse, som man säger idag.

I programmet pratar vi med regissören och författaren Kristian Petri, som har gjort dokumentärfilmen Hotellet, där han försöker hitta svaret på frågan vad ett hotell egentligen är. Vi träffar också Kerry Diamond, initiativtagare till matmagasinet Cherry Bombe som vill göra restaurangbranschen mer jämställd. Och så tittar vi närmare på en gammal rocktradition – att slå sönder hotellrum.

Veckans gäst är Madeleine Barck, hotellchef på Grand Hotel i Stockholm.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista