Unga dricker mindre alkohol

20 min

Ungdomar dricker allt mindre trots att det blivit lättare att få tag på alkohol. Troligen handlar det om nya sätt att umgås i sociala medier och en ny skötsamhetstrend.

Trenden är att ungdomar i världen dricker mindre alkohol och det kan delvis bero på nya sätt att umgås med sociala medier. Men än har alkoholforskarna inte svaret.

- Sociala medier har förändrat ungdomarnas sätt att umgås. Det kanske inte längre krävs det falska mod som alkohol ger. Men vi vet ännu inte, säger Michael Livingstone alkoholforskare vid La Trobe University i Australien som nyligen deltog i en alkoholkonferens i Stockholm.

Robin Room, WHO-expert, är involverad i forskning som mäter alkoholskadorna på omgivningen, något som hittills inte studerats lika väl.

Thomas Heldmark
vet@sverigesradio.se

I programmet medverkar Jenny Cisneros Örnberg, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet, Ingeborg Rossow, Folkehelseinstituttet i Norge, Christopher Tigerstedt/alkoholforskare vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland, Robin Room, La Trobe University Melbourne och expert vid WHO, Michael Livingston, La Trobe University Melbourne.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista