Legolas - stjärnhästen som kunde gått till slakt

40 min

Han föddes svag, sjuklig och man funderade på slakt. Men det slutade med att Legolas med sin stora charm tog 19 raka segrar och blev travsportens mest betydande häst i början av 1980-talet.

Ingen annan häst har betytt så mycket för svensk travsport som Legolas, säger dåvarande marknadsdirektör för ATG, Remy Nilson.

Som föl var Legolas svag, ofta sjuk och hade ett hett humör. Om det inte varit för att travtränare Thomas Nilsson ville hjälpa sin vän, som födde upp hästar, hade Legolas troligtvis gått till slakt. I stället blev han den mest kända travhästen genom tiderna och satte svensk travsport på kartan.

Legolas, som fått sitt namn efter alvprinsen från Sagan om ringen, blev snabbt en storfavorit och när ATG gick in med reklampengar och började marknadsföra Legolas tog svenska folket snabbt den opålitliga hästen till sina hjärtan.

Trots återkommande skador vann Legolas sina första 19 lopp på raken. 1983 deltog han i VM-loppet på Roosevelt Raceway i New York.

Under sin karriär sprang Legolas in över 3 miljoner i prispengar.

I Svenska ikoner berättar tränare Thomas Nilsson, skötare Lotta Nilsson, ATGs dåvarande marknadsdirektör Remy Nilson och radiosportens Uno Hedin om en makalös travhäst som tog svenska folket med storm.

Programmet är gjort av Anna Berg genom produktionsbolaget SMT Radio.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".