Varslad - röster från det nya arbetslivet

45 min

Dags för Kulturradions K1 som idag bär titeln: ”Varslad”. I samarbete med ett stort intervju- och utställningsprojekt från landets krisdrabbade arbetsplatser har Karsten Thurfjell gjort ett kollage av röster:

Kan man ha fredagsmys utan ett arbete att komma hem från? Hur smakar chipsen för den som är varslad? Vad betyder det att ha ett arbete? Definierar mitt jobb vem jag är? Vad betyder det att fråntas sitt jobb? Handlar det bara om pengar? Skulle jag fortsätta gå till jobbet, eller skulle jag be chefen dra åt skogen, en gång för alla?

Från Dorotea i norr till Landskrona i söder har ett 40-tal personer intervjuats om varslens och uppsägningarnas Sverige. Rekordvarslen är på väg att övergå i massarbetslöshet - nu över 400 000.

Kring påsk öppnar VARSEL på åtta svenska museer. Det är berättelser om inställda semesterresor och om barn som måste sluta på dagis nu när pappa går hemma. Men även berättelser om framtidshopp, djävlar anamma och förmåga att ta sig stärkt ur en svår situation.

I dag är det vanligt att arbetsgivare varslar människor om uppsägning och sedan låter dem jobba kvar, med ständigt framskjutet slutdatum. Det blir också allt mer populärt att avskeda anställda och ersätta dem med inhyrda från bemanningsföretag.

Karsten Thurfjell har gjort ett kollage av dessa berättelser som varslade människor berättat under de senaste åren. Utställningarna visas på Arbetets Museum i Norrköping, Bohusläns Museum, Landskrona Museum, Norrköpings Stadsmuseum, Stockholms Stadsmuseum, Länsmuseet i Varberg, Virserums Konsthall och Västerbottens Museum.

Länk: www.varsel.net

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".