Höjdpunkter från maj månad

42 min

Hur gör man för att porträttera ett stadshus som snart ska jämnas med marken? Vem var egentligen Eric Satie? Detta + mer får ni i nationaldagens program med höjdpunkter från Nordegren & Epstein i P1.

Thomas Nordegren och Louise Epstein är lediga denna nationaldag, och redaktionen har därför satt ihop ett best of-program från maj månad.

Vi slår ett slag för den franske pianisten Eric Satie som i år skulle ha fyllt 150. Han sägs ha varit en mycket säregen person med många intressen och hans musik är mer än Gymnopédie no. 1. Pianisten och tonsättaren Roland Pöntinen kommer till studion för att berätta om sin relation till Satie.

– Hans musik har fått mig att lyssna på musik på ett helt annan sätt. Man lyssnar på någonting som händer inom en, säger Roland Pöntinen.

Stadsflytten av Kiruna är i full gång. Flera hus är rivna och fler står på tur. Om ungefär två år kommer de flesta byggnader att vara jämnade med marken - bland annat det kulturhistoriskt intressanta stadshuset. 

Daryoush Tahmasebi på Norrbottens museum är en av två fotografer på Norrbottens museum som fått i uppdrag att dokumentera Stadshuset så att kommande generationer ska kunna föreställa sig det när det inte längre finns. Han berättar om sin mycket speciella relation till denna byggnad. Vi får också en rapport ifrån Saga Skovdahl på Norrländska Socialdemokratens lokalredaktion i staden som följer arbetet med stadsflytten.

Kocken Linn Söderström är projektledare för Takeover - en gästspelsturné där kvinnliga kockar tar över köket på en rad högprofilerade krogar. Vad drev henne till detta och vilka är det hon framför allt vill öppna ögonen på?

Programledare: Thomas Nordegren & Louise Epstein 
Producent: Ulrika LindqvistMusik som spelats i avsnittet

  • 15.32
    Roland Pöntinen - Gnossienne No. 1
    Kompositör: Erik Satie
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista