Filmkollektiv från Syrien skildrar konflikten inifrån

25 min

Allt sedan upproret startade i Syrien i mars 2011 har det anonyma filmkollektivet Abounaddara lagt ut en kortfilm inifrån landet varje fredag. Möt dem i ett reportage av Karine Mannerfelt.

Abou naddara betyder mannen med glasögonen, eller linsen. De skildrar konflikten i Syrien inifrån. Gruppens arbete, som är en mix mellan konst, journalistik och film, belönades med pris vid den senaste Venedigbiennalen.

Efter reportaget gästar journalisten Joakim Medin studion. Han har också rapporterat från krigets Syrien och är nu aktuell med boken "Kobane" om den kurdiska vänsterrörelse som gjort motstånd mot ISIS i norra Syrien, och som mot alla odds besegrade dem när de försökte ta över staden Kobane hösten 2014.

Dessutom: P1 Kulturs Saman Bakthairi väljer veckans ord som blir "Mellanöstern". Så gott som varje dag talas det om Mellanöstern i medier, ofta i nyhetsinslag om krig och elände, idag inte minst i samband med kriget i Syrien. Men, vad betyder ordet egentligen?

Extramaterial:

Här hittar ni filmer från Abounaddara.

Tidigare i vår (28/4) skrev filmkollektivet Abounaddara ett debattinlägg som publicerades i Dagens Nyheter om mediernas skildring av konflikten inte Syrien: ”Låt inte makten och medierna bestämma bilden av Syrien”

Lyssna på hela torsdagens P1 Kultur med Mona Masri här


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista