Hur mår baletten på film och i tv?

18 min

Det är balettsäsong den här våren – på bio och streamingstjänser, men även på SVT. P1 Kulturs Roger Wilson tar ett grepp om balett på film och tv, uppbackad av Julia Skott och Nina Asarnoj.

Det finns få särpräglade ryska varumärken. Bolshoi är ett. Kalashnikoven ett annat säger speakerrösten i inledningen till "Bolshoi Babylon", som går upp på svenska biografer idag, fredag.

I Malmö kan man se musikalen Billy Elliot, på SVT pågår just nu en dansmånad - där det finns flera balettinslag - och på C-More ligger sedan ett tag den lite orättvist förbisedda tv-serien "Flesh and bone" om en ung balettdansares försök att göra karriär i New York.

Det är liksom lite balettsäsong den här våren. Men hur ser egentligen balettvärlden ut på film och i tv? Vilka myter återskapas gång på gång? Och hur skildras pressen, stressen och dansens skönhet när vi ser den på vita duken - från "Black Swan" till "Bolshoi Babylon"?

P1 Kulturs programledare Roger Wilson får sällskap i studion av Julia Skott, skribent på bland annat sajten TV-dags, och kulturredaktionens Nina Asarnoj.

Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Roger Wilson här

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista