Vaccinmegafoner och youtubeutsatthet

35 min
Var fanns journalistiken när massvaccineringen mot svininfluensan drevs fram? Utsatthet hos de unga makthavare som når miljontals fans på Youtube. Och hatkärleken mellan Miljöpartiet och medier.

Blev medier myndigheters megafoner om svininfluensevaccin?

I veckan kom besked från Riksdagen om ersättning till dem som drabbats av narkolepsi av vaccinet mot svininfluensa. Och nu i veckan har även flera medier, med porträtt och filmer, berättat om de drabbade.

Och vi ska börja här idag. För att det nu skrivs om biverkningar och krossade drömmar är en sak. En annan är hur den granskande journalistiken skötte sig 2009? Då när det var skarpt läge, då när den behövdes som mest? Sara Heyman är reporter.

Det höga priset för youtubestjärnornas öppenhet

Therese Lindgren är en av dom allra mäktigaste unga medieprofilerna i Sverige. Hennes videoklipp på Youtube når hundratusentals tittare – ofta långt fler än dom största svenska tidningarna.

Hennes framgång bygger inte minst på att hon vågar vara privat. Genom att öppenhjärtligt berätta om psykisk ohälsa och relationer, har hon byggt en stor målgrupp som hon sedan kan använda för att sälja annonsörers produkter.

Men framgången har också ett pris.

Nyligen nådde det en ny nivå när någon ringde Therese Lindgrens mamma med ett falskt dödsbesked. Hon berättade om det i ett känsloladdat videoinlägg där hon också resonerade om ifall det gör att berätta om sitt liv på det sätt hon byggt sin tittarskara på.

Hur är det att vara ung makthavare på nätet idag? När det privata och utlämnande är det som drar följare och blir mest uppmärksammat, hur tacklar dom utsattheten? Reportage av Hanna Frelin och Jonna Westin.

Hatkärleken mellan miljöpartister och journalister 

Miljöpartiet har ju fått rejält med stryk i medier under de senaste veckorna.

I debatten har frågan om varför Miljöpartiet hamnat i stormvindar fått många svar. I veckan var det sossarnas fel, innan dess Israels och senare har det talats om interna maktstrider. 

Men vilken roll har medierapporteringen spelat under dom här veckorna? Är alla journalister miljöpartister? Har bevakningen varit saklig eller har den varit ett illvilligt drev?

Det diskuterar Johan Cedersjö med journalisten och författaren Maggie Strömberg, som nyligen utkom med en bok om Miljöpartiet och är med direkt från MP-kongressen i Karlstad, och med journalisten Björn Häger, ordförande i Publicistklubben.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.06
  Mark Mothersbaugh - Scrapping And Yelling
  Album: The Royal Tenenbaums
  Kompositör: Mark Mothersbaugh
  Bolag: Hollywood Records
 • 11.20
  Björn Yttling, Lykke Li Zachrisson - Melodies And Desires
  Lykke Li
  Youth Novels
  Textförfattare: Lykke Li Zachrisson,Nils-Erik Sandberg
  Etikett: Emi
 • 11.27
  Vitamin String Quartet - Oh La la
  Kompositör: Vitamin String Quartet