Jakten på nätet: Ekots Palmira Koukkari Mbenga i Havanna

2:56 min

Utrikeskrönikan den 16 maj 2016. Havanna.

Stockholm, måndag.

"Ursäkta att jag är sen, de håller på att spela in Fast & Furious så jag var tvungen att parkera flera kvarter härifrån". Det är det första min tolk säger till mig när vi träffas utanför det internationella presscentret i Havanna på Kuba. Och filmteamet för nummer åtta i Hollywood-action-franschisen är inte de enda som vill ha en bit av stan just nu.

Dagen innan jag kom hade Chanel en fashion show på en av stadens paradgator och när jag kommer hem får jag höra att Kim Kardashian också var där. På instagram skriver hon att det var en av hennes bästa resor hittills, och att inte ha någon mottagning på telefonen verkar ha haft någonting med saken att göra.

Instagram-drottningen har en poäng. För en svensk 20-någonting journalist som jag var det både uppfriskande och utmanande att behöva planera sin surfing medan jag var på ön. För på Kuba går det inte att räkna med gratis wifi i varje hörn, som en har blivit van vid. Det finns, bland annat på de stora hotellen, men för att komma åt det måste man köpa små kort som man skrapar fram en kod på och som räcker en timma åt gången.

Hotellkomplexet jag bor på har bara wifi i ena byggnaden och det är inte den jag bor i. Så för att surfa får jag traska till den lobbyn ett kvarter bort. En natt sitter jag uppe för att leverera reportage till Sverige. I lobbyn med det åtråvärda nätverket är det full feststämning. Klinkande drinkglas och skriksång till drypande ballader på spanska. Så jag packar ihop min laptop, går till mitt rum och redigerar och springer sen över för att skicka hem reportagen. Och så pågår det i några intensiva timmar. Redigering, springa över, skicka, läsa och svara på mail, spring tillbaka, redigera lite till, springa över igen. Processen avbröts endast för en kort stund av en kackerlacka som tyckte det här var ett perfekt tillfälle att promenera över mitt tangentbord.

Parkeringsvakterna som hänger på gatan mellan de båda hotellen ser ut att vara mycket roade över den stressade tjejen som springer fram och tillbaka med sin dator under armen.

När jag ett par dagar senare träffar några kubanska studenter pratar vi om det här med internet. Bara några få procent av Kubas befolkning har internet hemma och studenterna säger att det självklart skulle underlätta plugget jättemycket för dem om det var lättare att få tag på. Men, samtidigt, finns det mycket dåligt med internet, som de helst ser inte kommer med den förbättrade nätuppkopplingen som med största sannolikhet är på väg till Kuba, säger dem. "vi kubaner är väldigt sociala prata och umgås", säger en kille. "Jag hoppas att det inte försvinner och att vi alla kommer hänga på våra telefoner hela tiden".

När jag landar i Sverige och slår på telefonen igen plingar och vibrerar den för att påminna mig om vad jag missat senaste veckan. Det visar sig att en av dom sakerna är en festinbjudan från en kompis. Den hade drunknat i de över tusen meddelandena jag missat i vår gruppchatt.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".