Vem ska vi fira?

45 min
Nästa år är det hundra år sedan tenoren Jussi Björling föddes. Han har kallats tidernas främste tenor och jämförs ofta med Enrico Caruso. Jussi Björling är fortfarande i hög grad aktuell för en stor publik över hela världen.

Men när Jussi Björlingsällskapet sökt pengar och stöd från Kulturdepartementet och Kulturrådet till ett rejält jubileum har det hittills blivit kalla handen.

- Vi trodde nog att det var självklart att staten skulle bidra, säger Bengt Krantz, ordförande i Jussi Björlingsällskapet.

Vem ska vi fira – och varför?  När ska skattepengar användas, när räcker det med eldsjälarnas, institutionernas och donatorers insatser? Hur kan jubileer och minneshögtider användas för att utveckla dagens kulturliv?

Författaren Klas Östergren jämför med Ibsenåret i Norge och tycker att så långt kanske man inte ska gå.

- Men jag förstår inte vad staten ska hålla på med om inte vårda såna här kulturarv, det är ju inte någon konstgjord andning vi pratar om, säger han.

Hör också kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, professor Peter Aronsson, Operans chefsdramaturg Stefan Johansson och Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg.

Vi säger också hej då till vintern genom att ta reda på hur is- och snökonsten utvecklas.

I studion norska musikern Terje Isungset som gör konserter på instrument gjorda av is och uppsalakonstnären Lena Kriström som under vintern flyttar till Kiruna och skulpterar i is och snö.

Programledare: Kerstin Wixe i Luleå.