Bassängen som blev pressrum: Ginna Lindberg, Washington

3:26 min

Utrikeskrönikan den 17 maj 2016. Washington.

Washington, tisdag

 

Det var ont om sittplats i Vita Husets pressrum häromdagen, när journalisterna från nordiska medier vällde in genom den trånga glasdörren.

Vi trampade varandra på hälarna för att bevaka det nordisk-amerikanska toppmötet. President Barack Obama hade ju bjudit in statsminister Stefan Löfven och övriga nordiska ledare för politiska samtal och galamiddag. För oss reportrar innebar det en hel del väntan i världens mest kända pressbriefing-rum.

 

Förr i tiden var pressrummet i Vita Husets västra flygel faktiskt en simbassäng. Här brukade den rullstolsburne presidenten Franklin D Roosevelt träna sjukgymnastik i varmt bassängvatten.

Det var president Nixon som byggde om bassängen till ett presscenter, med fällbara blå stolar i rader. Här har historia skapats när presidenter som  Ford, Reagan, Clinton, Bush och Obama talat till medierna - och till världen.

 

Precis som de tidigare gångerna jag varit här, så är jag tvungen att blinka hårt några gånger: det är som ett tvserie-filter lägger sig över mina ögon. Jag börjar ofrivilligt snegla över axeln för att se om en president Bartlet från ”Vita Huset” ska dyka upp, eller en Frank Underwood från ”House of Cards”.

 

Stimmet av pressekreterare instruerar oss noga hur vi ska stå och när vi ska gå. De spänner ögonen i en dansk reporter som pratar lite för högt i mobilen. Sedan slussas vi in i Vita Husets otippat lilla entréhall, där vi klämmer ihop oss framför Barack Obama. Han prisar de nordiska länderna, berömmer allt från Pippi Långstrump till svensk möbeldesign och säger att världen vore bättre om alla vore mer som Norden. Obama verkar obekymrad över att hans politiska motståndare stämplar besöket som socialistisk propaganda.


Tillbaka i pressrummet igen är det inte alls ”nordiskt coolt”, utan mest trångt och svettigt. Vita Husets stolta presskår sitter och jobbar i pyttesmå fönsterlösa skrubbar. Den danska reportern drar förgäves sitt betalkort i  drickaautomaten, tio gånger i rad, utan att en enda läskburk kommer ut.

Jag råkar öppna toalettdörren lite hastigt, rakt i pannan på konservativa Fox News reporter, som artigt ler att "jag är van att få på truten här omkring, no worries". En tv-reporter ropar ”Hey, drickaautomaten här borta har gått bananas, den sprutar ut tio flaskor läsk på en gång, är det någon som har storhandlat”?

 

Sedan är det dags för nästa moment när vi slussas ut i kvällssolen för att ta bilder på middagsgästerna. President Obama råkar plötsligt trampa på sin frus böljande långa klänning. För ett ögonblick håller vi andan...men dramatiken uteblir.

En av fotograferna viskar till mig: ”den som vill ha politiskt drama får nog söka sig utanför Vita Huset, ut till valrörelsen”.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista