Älskade, hatade Anders Svensson

50 min

Elfsborgs stora stjärna Anders Svensson ska sluta och föreningen vill resa en staty till hans ära, men när initiativtagaren Sven-Bertil, 70, lyfter frågan på klubbens årsmöte uppstår dramatik.

 Älskade, hatade Anders Svensson följer Sven-Bertil Lindblom, en hängiven supporter till fotbollslaget Elfsborg, och hans kamp för en staty till idolen Anders Svensson

Dokumentären inleds på klubbens årsmöte på Sagateatern i Borås.  

Det är den 3 mars 2015. Sven-Bertil, en pensionerad industriarbetare, har lämnat in en motion som klubbstyrelsen gett sitt stöd till i media. 

Men när årsmötet drar igång gör styrelsen plötsligt en helomvändning och bordlägger Sven-Bertils motion. 

Tiden går, men inget händer med Anders Svensson-statyn. 

Det visar sig att någon i föreningen vill stoppa projektet. Sven-Bertil vill veta vem och varför. Han tänker inte ge upp. 

– Om jag skulle ge upp skulle jag gett upp för länge sen. Inte bara med det här med Anders Svensson och statyn utan i hela livet. Jag har haft mycket motgångar, säger han.  

 Parallellt berättas historien om en av Sveriges mest ifrågasatta spelare någonsin: Elfsborgs Anders Svensson. Svensson ville sluta i landslaget efter att ha blivit mobbad av fans och medier under VM i Tyskland 2006 – men fortsatte och blev Sveriges meste landslagsman i fotboll genom tiderna. 

– Hur dom kunde bära sig åt så mot sin egen landslagsman, det finns inte ord för sådant. Anders var väldigt besviken. Jag tror han kände att han skulle lägga av, men han älskar ju fotboll, säger Anders mamma Gun. 

Anders Svensson blev utbuad varje gång han rörde bollen på Sveriges öppna träning, svenska fans som köpt hans tröja strök över namnet med röd tuschpenna och Aftonbladet kampanjade mot mittfältaren genom att dela ut ”in med Kim”-knappar, som 94 procent av deras läsare ville ha in i startelvan i stället för Svensson. 

Den hårda behandlingen fick konsekvenser. 

– Han var snäll-Anders från början men har blivit gnäll-Anders i mångas tycke och det är ju inte bra, när det blir så, säger Jan Hansson, sportkrönikör på Borås Tidning. 

 

 Anders Svensson har spelat 148 matcher för Sverige, vilket är landslagsrekord för herrar. Han fick en Volvo för besväret. 

  Under sin tid i Elfsborg ledde Svensson klubben till två SM-guld och Europacupspel i nio raka säsonger. Han har spelat fyra säsonger i Southampton i Premier League åren 2001-2005 och mötte bland annat Arsenal i FA-cupfinal. 

 Sigge Dabrowski gör dokumentärer för Tendens i P1 och Verkligheten i P3. Han har läst till radioproducent vid Stockholms Dramatiska Högskola och har en bakgrund som sportjournalist på bland annat Expressen och fotbollsmagasinet Offside. 

Tidigare har Sigge Dabrowski gjort P1 Dokumentären Stig Larssons Rosa Drömmar

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".