P1 Kultur Måndag 13 juni

59 min

I skuggan av dödsskjutningarna i Orlando hör vi motröster från ett annat USA. Vi besöker New Orleans, där Black Lives Matter givit medborgarrättsrörelsen nytt liv. Och så talar vi om spel och våld.

New Orleans har hämtat sig efter orkanen Katrina för snart 11 år sen och kulturlivet har fått ny kraft utifrån. Konstnärer och musiker lockas av energin och dom låga hyrorna. Men när allt fler områden gentrifieras trängs de som gett upphov till New Orleans unika kultur, afroamerikanerna, undan. Under den nya glassiga ytan finns ett annat New Orleans, med rasism och enorma inkomstklyftor. Motsättningar som har satts i ett nytt fokus av det som kallas den nya medborgarrättsrörelsen, Black Lives Matter. Frilansjournalisten Petra Socolovsky rapporterar från den mytomspunna jazzstaden New Orleans.

Kulturnytts spelkritiker Kalle Kovacs och spelkritikern och utvecklaren Emma Kujansuu diskuterar utvecklingen inom datorspelsvärlden, apropå den stora spelmässa som i morgon öppnar i Los Angeles. En av frågorna, i skuggan av Orlando, blir: Hur ser det just nu ut med våldet i spelen? Och vad finns det för diskussion om det?

I Verket som värker är det lyssnaren som bestämmer vilket verk vi ska lyfta fram. P1 Kulturs reporter Amanda Horne har pratat med Margareta Berg (från Göteborg) som i trettonårsåldern fick en LP-skiva med Beethovens tredje pianokonsert med Clara Haskil. Musik hon inte kunnat skaka av sig.

Och i dagens OBS berättar konstkritikern Linda Fagerström om den sydafrikanske konstnären William Kentridge. Med hjälp av en högtryckstvätt har han skalat bort det allra yttersta historielagret från murarna vid Tiberns strand i Rom - och de rena ytorna bildar nu en gigantisk procession av människor ur det förflutna.Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista