Matilda och isoleringscellen

25 min

Matilda är 15 då hon sätts på en låst institution. Flera gånger hamnar hon sen i isoleringscell. En gång ställer hon galonmadrassen mot dörrluckan och hoppas på reaktion. Men inget händer, säger hon.

Problemen började när Matildas föräldrar separerade och hon själv började dricka alkohol och ta droger. Det tog inte lång tid förrän hon omhändertogs.

– Jag blev runt-skickad och kände mig både sviken och övergiven berättar hon.  

När Matilda var 15 år mördades hennes kompis mitt framför ögonen på henne. Hon blev traumatiserad och tog allt fler och tyngre tabletter. Det slutade med att hon blev tvångsomhändertagen av och satt på en låst avdelning.

– Det var som ett fängelse. Allt barn som fanns i mig försvann. Det korrigerades och straffades och jag sattes på plats, berättar Matilda.  

Hon blev isolerad flera gånger och berättar om ett tillfälle då hon slog i dörren och satte rummets enda möbel, en madrass, mot dörrluckan så att personalen inte kunde se in. 

– Egentligen måste de kolla mig så att jag levde och så. Det var ett test från min sida för att se om de sket i mig, säger hon.

– Men de kollade inte in en enda gång. De brydde sig inte utan släppte ut mig nästa dag istället. Jag skulle vilja kalla alla SIS-institutioner för isolering även om jag inte sitter i cellen. Man är i princip isolerad hela tiden, säger Matilda.  

Programmet är gjort av Daniel Velasco.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista