P1 Kultur tisdag 14 juni

59 min

Idag om konstmuseets roll i en modern stad; Black lives matter-rörelsens avtryck i kulturen och om klassiskt oljud - det amerikanska noisebandet Destroy all monsters är veckans Klassiker.

Nu öppnar nya Tate modern i London. Trots att det bara är dryga 15 år sedan öppningen av konstmuseet var det redan dags för en tillbyggnad och expansion. Vad säger det om museets roll i en modern stad? Kulturkorrespondenten Lisa Bergström är med direkt från Tate i London.   

Den nya medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter har blåst liv i debatten om rasismen i USA och fått medier att rapportera om diskriminerande mönster som fortfarande finns kvar i USA, 200 år efter slaveriet och 50 år efter raslagarnas avskaffande. Men har uppmärksamheten gett några konkreta resultat? Frilansjournalisten Petra Socolovsky reste till Baltimore för att träffa några av rörelsens förgrundsfigurer, men också några av dess kritiker.

Veckans klassiker handlar om det stilbildande noiserockbandet Destroy all monsters - 70-talsbandet som gjorde musik på dammsugare och kaffeburkar, samtidigt som de körde elgitarrer genom elektriska apparater. P1 Kulturs reporter Anna Tullberg har träffat Cary Loren, en av orginalmedlemmarna bakom Destroy all Monsters.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista