Jordgubbar – skapade och riktiga

30 min

En flavourist, en odlare och massor med jordgubbar.

– En flavourist är motsvarigheten till en parfymör, säger flavouristen och aromexperten Jan-Olof Lundberg.

– Vi skapar smak från naturens egna råvaror och även syntetiserade råvaror för att få fram smaker till olika produkter. Smaksättning av mejeriprodukter, glass, drycker.

En vanlig smak är jordgubbar.

– Det är en av de tio största smakerna alla kategorier.

Hur får man fram jordgubbssmak?

– För länge sen gjordes jordgubbsarom med kanel, citron och spunnet socker.

Och hur man gör numera berättar Jan-Olof i programmet.

I Halland träffar vi odlaren Mikael Jidenholm som har odlat 40 olika sorters jordgubbar.

– Det finns otroligt många olika jordgubbar. Såna som är stora som en näve, eller väldigt små, nästan svarta eller vita.

Mikael visar de förvildade jordgubbarna i strandkanten och berättar hur jordgubbarna förändrats sedan mitten på 1900-talet.

– Förr hade vi mindre jordgubbar och saftigare, mjukare. Numera är de fastare, för att de ska klara längre transporter.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".