P1 Kultur fredag 17 juni

59 min

Vi träffar skådespelerskan Uzo Adoba från "Orange is the new black", samt guidar bland tv-seriernas toppar och dalar inför sommaren. Dessutom möter vi fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff.

Det är dags för fjärde säsongen av "Orange is the new black", som utspelar sig i kvinnofängelset Litchfield. I centrum står en lång rad mycket olika kvinnor- men som samtidigt också har mycket gemensamt. En av dessa rollkaraktärer som man inte glömmer i första taget är Suzanne " Crazy Eyes Warren". Hon spelas av den prisbelönta skådespelerskan Uzo Adoba och P1 Kulturs Kerstin Berggren har träffat henne

Tillsammans med Roger Wilson, tar Maria Brander och Tobias Norström ett ordentligt grepp om vilka serier som inte bör missas, nu när sommarsäsongen för hetstittande på tv dragit igång. Det handlar om allt ifrån spionserier, till remakes och antiromantik.

I helgen så arrangeras Fantastika i Stockholm och en av hedersgästerna är den finlandssvenska fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff, vars senaste bok Maresi getts ut i sjutton länder. Maresi är också den första i en serie av åtminstone tre böcker som alla släpps i serien Krönikor från Röda klostret - ett nunnekloster på en ensligt belägen ö dit bara kvinnor får komma och där magin hela tiden finns närvarande. Hon pratar med Roger om hur intuitivt hennes skrivande är och hennes bokvärldar skapade sig själva.

I dagens OBS berättar diplomaten och skribenten Ulla Gudmundson om  Indiens första justitieminister och en gigant i den indiska frihetsrörelsen; Bhimrao Ramji Ambedka. Utanför hemlandet är han mindre känd, men för Indiens fattiga är fortfarande en ikon.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Amanda Rydman


Musik som spelats i avsnittet

  • 13.26
    The Czech Film Orchestra - Game Of Thrones
    Album: ***GAME OF THRONES (4)*** Utgiven: 2014
    Kompositör: Ramin Djawadi
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista