"Radiodays Europe": SR skrotar kort- och mellanvåg och satsar hårdare på webben

20 min
Radio är som luft - den bara finns där, brukar man säga. Men konkurrensen hårdnar - från tv, nätet, mp3-spelare, mobiler och sociala nätverk till exempel. Så var händer med radion i framtiden? Det diskuterade kring 400 deltagare från 35 europeiska länder vid en stor radiokonferens i Köpenhamn i torsdags och i går.

Sveriges Radio satsar hårt på nätet och olika mobila plattformar, men skrotar i höst helt sändningarna på kort- och mellanvåg.

På torsdag presenterar SR istället en helt ny förstasida. Även P4 får en ny hemsida. Övriga kanalers startsidor kommer senare. Webbradion får också nytt format och ska bli enklare att lyssna på.

Satsar allt på nätet?

Men måste det betyda att kort- och mellanvågssändningarna försvinner helt?

Det frågar vi Sveriges Radios vice vd Cilla Benkö, som var en av deltagarna på radiodagarna i Köpenhamn.

Allt radiofolk

Och vad händer med radion i övriga Europa? Det diskuterade mängder av talare på "Radiodays Europe 2010", en konferens om enbart radio.

Bland deltagarna fanns både representanter för  kommersiell- och public service-radio.

Vanessa fast i studion

Publicerat var med och lyssnade på en del av radiomakarna. Till exempel Vanessa Feltz, programledare på BBC London, som sänder från 9 till 12 sex dagar i veckan.

Hemligheten bakom hennes succé är att hon lärt sig lyssna på de medverkande, tror hon.

Fast en del undrade kanske hur det fungerar med arbetstidslagstiftningen? Hon beordrades mer eller mindre av sin ledning att ta sig till Köpenhamn. Själv ville hon helst stanna kvar hemma hos sina lyssnare...

Glöm allt du lärt!

Italienska RAI 2:s Filippo Solibello sänder ett populärt kvällsprogram för unga som heter Caterpillar

-Skrota allt du lärt dig om radio! Spela bara independent-musik som du själv gillar, hoppa över de populära låtarna. Och försök inte spela "cool", löd några av hans råd till de som vill nå unga lyssnare.

DAB, DAB+, DRM...

Mycket handlade också om en seg fråga: den ständiga väntan på radions digitalisering. Webben löser knappast alla problem.

Vi sammanförde Kerstin Häggblom, chef för Radio Vega i Finland med Cilla Benkö och Staffan Rosell - vd på SBS, som ligger bakom Mix Megapol bland annat. Med i samtalet är också Anders Held från SR, som organiserat de två radiodagarna.

Ut ur tv-skuggan?

I framtiden ska det blir ett årligen återkommande evenemang. Kanske ett tecken på att radion håller på att ta sig ut ur tv-skuggan?

-Det unika är att vi lyckats samla radiofolk från både de kommersiella radiostationerna och public service-radion i hela Europa, säger Held.

DAWITS FRU VÄDJADE TILL NORGE

I söndags vädjade Dawit Isaaks fru Sofia Berhane Zumi till Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe att han och den norska regeringen ska engagera sig i fallet med hennes fängslade man.

Hon gjorde det i samband med att hon och hennes barn hämtade det norska författarbundets yttrandefrihetspris på 200 000 norska kronor som tilldelats Dawit.

Ett halmstrå

Kanske kan Norge som har goda förbindelser med Eritrea och en ambassad i landet komma längre än svenska UD lyckats med?

Mer om detta på Sveriges Radios