Möt regissören Carolina Frände

27 min

Hon hittar teaterns nerv i samtalet med omvärlden - inte i relation till traditionen. Teater och politik hör ihop, säger Carolina Frände.

Carolina Frände är regissör och teaterchef, född 1973 i Östervåla i Uppland, uppvuxen i Tranemo i Västergötland.

Hon är regiutbildad på Dramatiska Institutet i Stockholm i slutet av 90-talet. Hon blev 2003 konstnärlig ledare för Unga Riks och mellan 2004–09 var hon prorektor för Teaterhögskolan i Stockholm, där hon tog initiativet till projektet Att gestalta kön, som genomfördes på landets teaterhögskolor.

Hon har regisserat på Riksteatern, Göteborgs och Uppsala stadsteatrar, Teater Bhopa och Dramaten. Men framför allt har hon arbetat på Stockholms stadsteater sedan 1999. Där har hon bland annat satt upp Gertrud av Hjalmar Söderberg (2006) och klassikern Krig och fred av Leo Tolstoj (2008). Sedan 2009 är hon konstnärlig ledare för Stockholms stadsteaters speciella barnteaterscen i Skärholmen. Bland hennes många uppsättningar i Skärholmen märks en dramatisering av den svenska "flyktingberättelsen" Barnen från Frostmofjället vintern 2011–12, det sceniska kollaget Meningen med livet och Orlando av Virginia Woolf.

Just nu, våren 2016, spelas på Stockholms Stadsteater Du ska veta mitt värde av Joakim Sten, i regi av Carolina Frände.Som sitt klipp från Radioteaterbiblioteket valde Carolina Frände Kranes konditori av Cora Sandel, i regi av Börje Mellvig. Föreställningen finns tyvärr inte längre tillgänglig för lyssning, av upphovsrättsliga skäl.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista