Möt skådespelaren Helena Bergström

27 min

Hör henne om att ha teatern som arv, om att vilja få vara sin egen ålder och om att leva sin dröm.

Helena Bergström är skådespelare och regissör, född 1964 i Göteborg. Hon är utbildad på 80-talet på Teaterhögskolan i Stockholm.

Hon har arbetat både på Dramaten och Stockholms Stadsteater. Hon har, bland mycket annat, både spelat och regisserat Fröken Julie, hon har gjort titelrollen i Hamlet, hon har spelat Nora i Ett Dockhem, hon har gestaltat Piaf och hon har förstås gjort ett antal långfilmer – bland annat de många filmer där hon regisserats av sin man Colin Nutley; Änglagård - filmerna är de allra mest kända av dem.

Men hon har också regisserat själv, både på teatern och film – totalt fyra långfilmer har det blivit vid det här laget; En underbar jävla jul är den senaste.

Den här våren har man kunnat se henne i Rampfeber av Michael Frayn på Dramaten, i regi av Alexander Mörk Eidem och på SVT i thrillerserien Springfloden.


Som sitt klipp ur Drama-arkivet valde Helena Bergström Hamlet av William Shakespeare, scenen med vålnaden som spelas av Olof Widgren, Helena Bergströms morfar. Regi av Alf Sjöberg.

 Föreställningen finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista