Möte med Meg Rosoff: "Att växa upp tar en livstid"

15 min

Nästa vecka delas ALMA-priset ut till en amerikan i London, Meg Rosoff. Hon debuterade som 46-åring och har gjort succé både bland unga och vuxna. Jenny Aschenbrenner har träffat henne.

Så här lät det när Meg Rosoff intervjuades i P1 Kultur vid tillkännagivandet

Meg Rosoff är född i Boston, Massachusetts 1956. Hon bor och verkar i London sedan många år. Nästa vecka tilldelas hon ALMA-priset, litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Juryns motivering lyder:

"Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap."

Hon debuterade först som 46-åring med "Så har jag det nu" och sen dess gjort succé både bland unga och vuxna med sina egensinniga böcker om unga människor som försöker finna sig en plats i tillvaron.

Jenny Aschenbrenner åkte till London för att träffa henne och började med att prata om juryns motivering, alldeles specifikt meningen ". På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld.

"Att växa upp tar en livstid", menar Meg Rosoff. "Man måste lära sig förstå vad man vill och vad som är skillnaden mellan det och vad samhället vill att man ska vilja."

Ett reportage av Jenny Aschenbrenner.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista