En sjuk historia: Ekots Maria Persson Löfgren i Ryssland

3:40 min

Utrikeskrönikan den 23 maj 2016. Moskva.

Moskva, måndag

Doktor Mansur hade just kommit tillbaka från sitt majlov i Barcelona. Men den unge ortopeden hade inte haft semester utan förkovrat sig ytterligare i ortopedin, under några dagars konferens i Spanien.

Nu satt vi tillsammans i hans rum omgivna av detaljerade planscher över skelettet, senor, vener, artärer och muskler i olika delar av kroppen. På datorn några skiktröntgenbilder av mina ben, knän och fötter.

Först såg det bra ut. Ett knä och en fot, som tidigare varit i så uselt skick att jag tvingats gå med krycka hade återhämtat sig. Glädjen över det varade inte mer än några minuter, för domen över högerfoten var hård: två kryckor i tre veckor eller så kollapsar en del av benet i fotleden.

Avlasta 50 procent, sjukgymnastik och massage är nödvändigt, sa doktor Mansur och spände ögonen i mina, väl medveten om att patienten haft svårt att följa hans ordinationer tidigare.

Ute i korridoren på ortopedkliniken på det ljusa, moderna och nya privata sjukhuset hänger foton av nästan varenda rysk idrottsman av klass, med tacksamma ord och dedikationer till läkare och sjukgymnaster. Tack för att du botade mitt onda knä. Hit kommer de rika och de som har en heltäckande sjukförsäkring från utlandet.

De ryska läkarna talar fler språk än ryska, liksom flertalet av de andra anställda på sjukhuset. De har status och hög lön med ryska mått mätt.

Tvärs över gatan ligger ett gigantiskt statligt sjukhuskomplex. Den stora skillnaden syns redan utanför på läkarnas rockar, på de gamla rullbårarna där patienter rullas in från ambulanserna och på de slitna rummen där inne. Den allmänna hälsovården haltar svårt i Ryssland.

Det saknas mediciner för kroniskt sjuka. Föräldrar till epilepsisjuka barn smugglar medicin från Minsk, för att den inte finns att få i Moskva. Cancersjuka som inte får diagnos i tid eller inte får tillgång till smärtlindrande mediciner. Patienter tvingas betala för provtagningar, som tidigare var gratis och strålningsbehandlingar har lång kö, bara den som kan muta sig förbi kön kan få sin behandling i tid.

Målet för makten är att Ryssland ska producera sina egna läkemedel så utländska läkemedel importeras inte eller så tas subventioner bort, så de sjuka har inte råd att köpa sina nödvändiga mediciner. Men det beror också på finansiell kris och att hälsovårdsbudgeten krympt.

Gravida kan inte få ultraljud i rätt tid om de inte betalar vid sidan av.

Men ryska politiker i duman diskuterar inte hälsovårdskrisen utan om det inte borde införas samma skatt som fanns på Sovjettiden då ogifta eller barnlösa i en viss ålder straffbeskattades med sex procent på inkomsten. Ett annat förslag handlar om att alla som ska gifta sig först ska tvingas testa sin fertilitet.

Sånt skämtar doktor Mansur om, han tillhör den priviligierade eliten bland de ryska läkarna och den ryska sjukvården den där patienterna aldrig behöver tänka på om de har råd med en ny knäled eller inte.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista