Om att illustrera barnböcker, skriva en pjäs om invandring och flytta från Caracas till Helsingfors

39 min

Jenny Lucander illustrerar drakdrömmar, Susanna Alakoski är aktuell med en pjäs om flyktingar och Luis är en venezuelan i Helsingfors.

Jenny Lucander är en finlandsvensk illustratör som nyligen nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för boken Dröm om drakar som hon gjort tillsammans med författaren Sanna Tahvanainen. På sitt arbetsrum beskriver Jenny för Erkki hur hennes illustrationer växer fram med hjälp av blyertspennor, akvarellfärger och bildbehandlingsprogram. Och så pratar vi om skillnader mellan svensk och finländsk barnlitteratur. Jenny anser att i Finland sätts det alltför ofta likhetstecken mellan barnbok och saga, medan det i Sverige finns ett tydligare samhällsperspektiv i barnlitteraturen.

Sverigefinska författaren Susanna Alakoski har fastnat i Elin von Wrights finnblick. Den augustiprisbelönade författaren är i full färd med att skriva en pjäs om invandring med ett historiskt perspektiv och både humor och allvar. Susanna slås av att retoriken har sett likadan ut i hundratals år. Enligt henne borde vi blicka tillbaka i historien för att förstå vår samtid. 

I Haloo Helsinki har vi Luis på tråden – venezuelanen som har bott och trivts i Helsingfors i 1 år, 3 månader och 21 dagar. Varje dag i den nya hemstaden räknas. På utmärkt finska berättar han om att förstå finsk kultur och upptäcka huvudstadens hemligheter. Och härnäst ska driftiga Luis lära sig svenska.

Allt detta och massa skön musik i Popula med Erkki Kuronen och Maija Waris!
Fredag 10 juni kl 20.40 i Sisuradio

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista