Stormsteg och danska upptågsmakarna i Afenginn

Här finns inget ljud

Två konserter från förra årets Stockholm Folk Festival.

Bridget Marsden kom till Sverige från England för tio år sedan, helt bergtagen av folkmusiken här. Så stark var förtrollningen att hon flyttade till Stockholm och sökte sig in på Kungliga Musikhögskolan där hon 2010 tog sin mastersexamen. Det är framför allt låtarna från Bingsjö med sitt ålderdomliga tonspråk Bridget tagit till sig, valser och polskor som en gång spelades av Hjort-Anders, Pekkos Gustaf och andra storheter. 

Bridget Marsden är också en av medlemmarna i Stormsteg tillsammans med gitarristen Erik Ronström och fiolisten Sandra Marteleur. 2012 mottog Stormsteg priset som Årets Nykomling under Folk och Världsmusikgalan i Malmö. Samma år 2012 kom den första skivan ”Leaps and bounds” som fick idel lovord från recensenterna. Nyligen släppte man sitt andra album, ”New Blue” som också den har tagits emot väl. Här hör vi Stormsteg från Stockholm Folk Festival.

Från samma festival och i strålande kvällssol framträdde danska Afenginn med medlemmar från både Sverige, Finland och Danmark. Namnet Afenginn har de tagit från det fornnordiska ordet för berusning och styrka, och ger väl en antydan om vad gruppen vill och förmår. Denna lätt anarkistiska grupp bildades redan 2002 och har tagit emot inte mindre en tre danska Grammis för sina hittills fem album. Den senaste heter ”LUX” och släpptes 2013.

Ryktet om Afenginns vildsinthet på scenen har tagit den över hela världen, till stora scener, till radio och TV-framträdanden. Och nu i Sveriges Radio P2. Nej, särskilt vilda var nu inte Afenginn i den bländande kvällssolen vid Hesselby Slott, snarare lekfulla, fantasirika och dynamiska och överraskande finstämda. Skandinavisk melankoli förenad med fartfylld klezmer och hetsiga balkanlåtar.

Producent och programledare: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.26
    . Afenginn, Rasmus Kröyer, Klarinetter, Niels Skovmand, Fiol, Kim Rafael Nyberg, Mandolin, Erik Olevik, Kontrabas, Knut Finsrud, Trummor, Slagverk. - Östrogenmanipulerad Basilisk
    Kompositör: Kim Nyberg
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista