Förrädisk småstadsidyll: Ekots Daniela Marquardt i Berlin

3:53 min

Utrikeskrönikan den 25 maj 2016. Berlin.

Berlin, onsdag.

Så är jag tillbaka i småstaden efter en vecka i Wien.

Det märks så fort man kliver av planet.  Ankomst i en naken ganska liten hangarliknande hall med bara tre bagageband som turas om att snurra runt väskorna. Det känns snarare som att komma till en  avlägsen landsortsflygplats än till en huvudstad.

Vidare med buss och tunnelbana. In kommer en man som utförligt berättar om sitt läge:  arbetslös, ingen bostad. Ingen adress, ingen socialhjälp. Inga pengar, inte råd att köpa de hemlösas tidning för att sälja vidare med liten förtjänst.  Med bara några cent på fickan är varje ytterligare cent välkommen.

Många tittar och lyssnar uppmärksamt. En mamma viskar förklarande till sin dotter och ger henne några slantar. Vid nästa station rasslar de och många fler ned i mannens knyckliga pappmugg.  Det är bara några få som drar på sig den likgiltiga storstads-minen och låtsas som om han vore luft.

Framme vid min station och på vägen hem stannar jag till i kvartersbutiken.  När jag reste iväg upptäckte jag först på flygplatsen att ett betalkort var borta. Panik. Var det tappat? Stulet? Eller glömt i affären? Det var helgstängt och dröjde ett par dagar innan jag nådde någon på telefon. Men då var allt lugnt. Ja, Frau Marquardt, ingen fara. Kortet är här och vi tar hand om det under tiden. Trevlig resa och välkommen tillbaka sen!

Så kändes det nu, tillbaka till lilla småstadsidyllen, efter utflykten till det pampiga Wien. En stad vars pompösa yttre upprätthåller illusionen av att vara huvudstad i ett väldigt imperium som det en gång var med 50 miljoner invånare och stora delar av Europa inom sina gränser.

Med kortet tryggt i plånboken kommer jag hem och slår på radion. Senast då kommer också verkligheten här i kapp. Ännu en rapport om de växande klyftorna i Tyskland, om fattigdomen bland äldre som ökar, hur allt fler arbetslösa  är hänvisade till socialbidrag och att antalet långtidsarbetslösa biter sig fast på samma höga nivå år efter år.

Den här rapporten är bara en av flera som på senare tid varnar för att ojämlikheten hotar sammanhållningen och stabiliteten i samhället.

Samtidigt kommer nyheter om rekordstora skatteintäkter, konsumtion som slår nya rekord och en sjunkande arbetslöshet. För många är det svårt att få ihop bilderna – ett svek för dem som permanent står utanför den positiva utvecklingen. Som å andra sidan blir till en effektiv skygglapp mot problemen och misären för dem som får del av välståndet. 

Och småstadsidyllen skymmer bara delvis sikten för att det här är den nya huvudstaden, om än inte i ett imperium, så ändå med stort inflytande över vad som händer i ett Europa bortom de egna landsgränserna.

Ett Berlin där man idag lyssnar särskilt noga till signalerna som spridits från Österrike över Europa om vad som händer när olika verkligheter och omvärldsbilder krockar allt hårdare. I brist på, i mångas ögon, trovärdiga, förklaringar och lösningar, var det just högerpopulisternas beskrivning av sakernas tillstånd som vann hälften av väljarnas stöd i det österrikiska presidentvalet.

Att de bara fick knappt hälften kanske ger anledning att andas ut för stunden. Men att de fick så mycket som nästintill hälften ger också  anledning att lyssna på dem som idag ännu en gång varnar för en allt glesare samhällsväv där oro och konflikter riskerar att slå rot i mellanrummen.

Daniela Marquardt, i Berlin
daniela.marquardt@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".