P1 Kultur onsdag 22 juni

Här finns inget ljud

Är det verkligen kul med kostymfilm? Två entusiastiska gäster försöker övertyga programledaren Roger Wilson. Dessutom dadaismens problematiska kärlek till Afrika och Carl Kylbergs känsla för kadmium.

I dag blir det retorisk kamp i P1 Kulturs studio. Kulturredaktionens Jenny Teleman och Måns Hirschfeldt försöker med sina bästa argument och ljudklipp att förvandla programledaren Roger Wilson från skeptiker till älskare av kostymdramer.

Men vi inleder med en banbrytande utställning i Schweiz. Dadaisten Hugo Balls ljuddikt "Karawane" framfördes första gången den 23 juni 1916 på Cabaret Voltaire i Zürich - precis hundra år sedan i morgon. Den dadaistiska poesin och konsten brukar tolkas som ett slags radikalt nonsens, avsett att bryta ner språk och traditioner för att kunna skapa något nytt från noll.

Men man har talat mindre om dadisternas inspirationskällor. Ljuddikten Karawane hette till exempel "Elefantenkarawane", alltså elefantkaravan, från början - och är tydligt inspirerad av språkljud från den afrikanska kontinenten.

I utställningen Dada Afrika på Museum Rietberg i Zürich utforskas just nu dadaismens bruk av utomeuropeiska influenser - som nog hade uppfattats som kontroversiella i dag. Vår reporter Mårten Arndtzén besökte utställningen och grävde i historien.

Dessutom hör vi Katarina Wikars reportage om konstnären Carl Kylberg, som är aktuell med en stor utställning på Thielska galleriet i Stockholm. Med hjälp av hans egna dagböcker och ljudklipp ur radions arkiv ger hon en bild av mystikern som blev folkkär - och vars användning av den intensiva färgen kadmiumrött gav målningarna deras speciella lyskraft.  

Och i OBS Essä berättar Tor Billgren om musikern Philip Glass experimentella tonkonst. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista