P3 Kultur laddar inför Oscarsgalan

60 min
Veckans P3 Kultur laddar inför söndagsnattens Oscarsutdelning med program som dryper av galanörderi. Här är plusmenyn:

Den definitiva filmkritikerpanelen – Emma Gray Munthe (Aftonbladet), Niklas Eriksson (Nöjesguiden) och Roger Wilson (Kino i P1 och P3 Kultur) – viker en dryg timme för att diskutera allt om nattens gala tillsammans med P3 Kulturs programledare Johanna Koljonen. Förvänta er ett oändligt detaljerat samtal om vinnarkandidater och branschhemligheter. Vi får bland annat veta varför finanskriser är bra för Oscarsutdelningarna och ifall homo har blivit det nya sjuk i vinnartippade filmer.

Oscarsnominerade manusförfattaren och regissören Armando Iannucci är det satiriska geniet bakom In the loop, en obehagligt rolig skildring av hur spelet mellan medier och politiker drar in Storbritannien i ännu ett krig i Mellanöstern. P3 Kultur skickade iväg filmjournalisten Martin Degrell för att prata med Armando om inspirationskällor, mobbande humor och hans djupt pessimistiska syn på politiken.

Johanna får besök i studion av två galahumorister: producenten och manusförfattaren Ragnar Eklund, som har skrivit och regisserat för en lång rad tv-sända prisutdelningar berättar tillsammans med branschkollegan Pontus Andersson (som skrivit manus för bland annat P3 Guld och Kristallen) om den gråbleka verkligheten bakom paljetthumorn. Johanna passar också på att tigga några skämt att dra när hon och Roger Wilson står som värdar för SR:s Romanprisgala den 15 mars.

Och så avhandlas såklart en ny bok av Roger Wilson i P3 Kulturs b-biografi-bokklubb, som nu har utvecklats till ett slags miniserie om ex-supermodellen och före detta Top Model-domaren Janice Dickinsons egoböcker. Den här gången är det Dickinsons andra självbiografi Everything about me is fake and I’m perfect som dissekeras.

Johanna avslöjar också också sitt favorit-Oscars-ögonblick, som råkar vara den enda gången ett bajsskämt varit helt rätt på nåt stå stifft som Oscarsgalan. Vi hörs på söndag!