P1 Kultur måndag 20 juni

59 min

Kulturarbetare om eventuell Brexit, Timm om drömmen om idyllen med den franska Folkfronten, besök på utställning om Disney och essä om Shakespeare.

Lisa Bergström, kulturkorrespondent, har besökt London och talat med kulturarbetare om Storbritanniens framtid. Hur påverkas de av kommande folkomröstningen där kampanjen delat befolkningen i två delar - de som vill stänga gränserna till landet för att hitta åter till det gamla, och de som hellre stannar kvar i en sargad union med stora utmaningar? Vi har besökt evenemang där poeten Harry Iggulden anser att det räcker med konstnärsstöd från Storbritannien och att utträde är rätt, och mött konstnären Bob and Roberta Smith som från sitt håll påpekar att vi bara har varandra och därför bör stanna. Brexit eller Bremain, frågan kommer allt närmare.

Under ett par år på trettiotalet hade Frankrike en samlingsregering som införde både semester och en rimlig arbetsvecka.
Men framförallt var le Front Populaire, Folkfronten, en dröm om ett idylliskt Europa med friluftsliv, kultur, musik, kärlek och vänskap - en slags vänlig fortsättning på den franska revolutionen där människor kunde njuta av livet. Det varade bara ett par år, mörkare tider skulle stunda, men just nu visas en stor fotoutställning i Paris stadshus för att fira 80-årsminnet av de få, men optimistiska, åren. Mikael Timm berättar historien om denna del av historien och kulturen.

Mia Gerdin har besökt Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn där en sommarutställning med titeln "Disney - om konsten att berätta" visas just nu. Bera Nordal, chef på museet, guidar oss genom de tidiga åren och berättar historien om reklamtecknaren från Chicago som kom att revolutionera underhållningsindustrin. Det gjorde han med hjälp av sina medarbetare, ofta invandrare från Europa, som skapade de magiska berättelserna och tecknade filmerna som inte sällan hämtade inspiration från klassiska sagor.

"Varje epok finner hos honom det som den söker och det som den själv vill se". Så uttrycker sig den polske teaterkritikern Jan Kott om gigantens verk i sin bok "Shakespeare - vår samtida".
I dagens Obs-essä har Maria Edström hittat ett tummat ex av denna bok från 60-talet i en second hand-butik i Stockholms södra förorter. Den får henne att fundera över såväl teveserier som Gomorra och The Wire, som över den märkliga fräschör Kotts text fortfarande har.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Minna GrönforsDu hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista