Ett avsnitt från Publicerat
20 min
Politiker sparkade ZDF:s chefredaktör Och ska Leijonborg ta över SR-styret?
Lör 06 mar 2010 kl 16:00
Senast om ett par veckor måste de svenska public service-bolagens ägare, den så kallade förvaltningsstiftelsen, tillsätta en ny ordförande för Sveriges Radio. Enligt flera uppgifter lär tidigare folkpartiledaren... Lars Leijonborg ligga bäst till. Men är det bra med politiker i styrelsen för public service-bolagen? I Tyskland gick det ganska snett när en del politiker i styrelsen för tv-kanalen ZDF bestämde sig för att bli av med chefredaktören Nikolaus Brender. Alla andra inblandade ville ha honom kvar. Men Brender tvingas sluta den sista mars, officiellt för att ZDF:s tittarsiffror minskar. Fast alla vet att det beror på att politikerna i styrelsen aldrig lyckades kontrollera honom.

Skulle något liknande kunna hända i Sverige? Det frågar vi it-debattören och historikern Lars Ilshammar, som suttit länge i SR:s styrelse.

Ökat politikerinflytande?

Ilshammar är starkt kritisk mot att förvaltningsstiftelsens styrelse tycks gå tillbaka till det gamla kritiserade systemet: att dela upp och ut public service bolagens högsta styrelseposter som reträttplatser för tidigare aktiva toppolitiker. Detta i stället för att låta personer med medieerfarenhet styra bolagen.

Ove har gjort sitt

Ove Joanson, journalist med breda kunskaper om medier, har under lång tid varit ordförande för Sveriges Radio. Därtill en gång utsedd av moderaterna, som vill minska det politiska inflytandet över public service-medierna.

Nu har Joanson bett att få träda tillbaka och måste erättas.

Har medieerfarenhet 

Tidigare har socialdemokraterna tillsatt Lars Engqvist som styrelseordförande för Sveriges Television. Till skillnad från Joanson länge politiker (S), men med lång erfarenhet som chefredaktör för tidningen Arbetet.

Och ordförande i Utbildningsradions styrelse är numera centerpartisten Christina Linderholm.

Sista ordet inte sagt?

Fram tills i år har regeringen tillsatt styrelseordförandena i bolagen. från i år ska förvaltningsstiftelsen istället sköta det uppdraget. Detta som en sorts garanti för att posterna ska tillfalla kompetenta, mediekunniga personer.

har socialdemokraten Åke Gustavsson och folkpartisten Jan-Erik Wikström nu först enats om att Lars Leijonborg ska bli ordförande för SR. Efter kritik diskuteras möjligen fler namn.

-Inga kommentarer, säger Sven-Christer Nilsson - ordförande i förvaltningsrådet, som vi får kontakt med först efter att Publicerat är klart.

Nilsson vill inte ens berätta vilka datum förvaltningsstyrelsen ska sammanträda. Men innan SR:s bolagstämma i slutet av mars måste ett namn vara klart.  

Ingen regeringskanal

En stor del av Publicerat handlar annars om historien med Nikolaus Brender, som lyckats hålla politikerna stången under tio år som ansvarig för programmen i ZDF, den "Andra tyska tv-kanalen".

Public service kanalen ZDF kom till efter att storasyster ARD bildats. ARD bygger på de olika delstaternas radio- och tv-bolag. Som motvikt till dessa ville förbundskansler Konrad Adenauer dra igång en privat, nationell tv-station som skulle bli en sorts regeringskanal.

Det fick han inte för författningsdomstolen.

Kämpat länge

Istället startades den nationella kanalen ZDF, med säte i Mainz. I förvaltningsrådet för kanalen sitter fortfarande ett antal politiker med Hessens konservative ministerpresident Roland Koch som ordförande. Koch har arbetat länge för att bli av med Brender. 

Angrepp på tryckfriheten

I slutet av november i fjor lyckade han. Med rösterna sju röster mot sju bestämde styrelsen att  Brenders mandat inte skulle förlängas, trots att generaldirektören för ZDF gett honom förnyat förtroende. Det krävdes två tredjedels majoritet för att han skulle få behålla jobbet.

Det hjälpte inte att hela medietyskland protesterade. Samstämmiga röster, från vänster till höger, säger sig nu ha bevittnat ett brutalt angrepp på den tyska pressfriheten.

Agenter på redaktionerna?

I en intervju iför några veckor sedan anklagade Brender dessutom politikerna för att ha infiltratörer på redaktionerna, som rapporterar till politikerna om vad som händer internt på ZDF. Nästan som Stasi i gamla DDR.

Detta har sedan hans generaldirektör förnekat kategoriskt.

Norsk yttrandefrihetspris till Dawit

NRK rapporterar att Dawit Isaak får det norska författarförbundets yttrandefrihetspris för 2009. Priset är på 100 000 norska kronor. Det norska författarförbundet vill på det här sättet bidra till att hans öde inte glöms bort. 

Dawits fru och barn är inbjudna till prisutdelningen i Oslo den 14 mars.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".