De papperslösa toaletterna är på frammarsch

20 min

Danmark satsar på dem. Norge likaså. Japan är världsledande. Men i den teknikvänliga välfärdsnationen Sverige är bidétoaletten ovanlig.

Ett besök på bidétoaletten kräver inte toalettpapper. I stället trycker man på en knapp och så kommer det vattenstrålar som rengör både bak och fram. Nästa knapptryckning aktiverar varmluft som torkar. 

Den offentliga sektorn i Danmark storsatsar på bidétoaletter för rörelsehindrade äldre människor som inte längre klarar av att använda toalettpapper. Någon liknande satsning görs inte i Sverige. 

Raymond Dahlberg på den svenska Myndigheten för delaktighet reser runt till kommuner och landsting och propagerar för bidétoaletten som kan ge äldre rörelsehindrade ökat självbestämmande, bibehållen värdighet och förbättrad intimhygien.


I programmet medverkar Synneve Dahlin-Ivanoff, professor i arbetsterapi Göteborgs universitet, Dennis Søndergaard, ansvarig för välfärdsteknologi  vid Nordens välfärdsscenter, Nordiska ministerrådet, Raymond Dahlberg, Myndigheten för delaktighet, Anette Svensson-Nordlander, avdelningschef inom äldreomsorgen Skara kommun samt tio anonyma medlemmar i syföreningen på Seniorcaféet Äldrecentrum Skara.Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista