P1 Kultur torsdag 23 juni

Här finns inget ljud

Direktrapport från den 38:e internationella filmfestivalen i Moskva; resa till lamp-kungen Hans Agne Jacobssons småländska hemtrakter och essä om nazisternas konststölder.

Idag öppnar den 38:e internationella filmfestivalen i Moskva. Öppningsfilmen Sneakers av den ryske regissören Sergei Solovyov möttes på gårdagens pressvisning av burop och het diskussion: är filmen anti-krigspropaganda eller som regissören själv säger - bara en hyllning till livet? Vår kulturkorrespondent Lisa Bergström rapporterar.

Hans Agne Jacobsson har troligtvis satt större avtryck i svenska hem än vad hans namn är känt. Lampkungen från Markaryd som under några decennier producerade framför allt belysningsarmaturer och var en av de där inhemska fabrikörerna som inredde 1950- och 60-talens bostäder. Gunnar Bolin for till Småland för att få veta: Vem var han - denne belysningskung?

Dagens essä från OBS handlar idag om de oräkneliga konsverk som  nazisterna tvingade till sig under 1930- och 40-talen, verk som sedan dess har cirkulerat i konsthandeln. Av Mårten Arndtzén.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista