Kalibergranskning och Stampens starke man

35 min

Nya uppgifter om biståndsorganisationen Hjärta till hjärta som granskats av Kaliber. Och så om Västsveriges största mediekoncern Stampen som nu erkänner sig på randen till konkurs.

Nya uppgifter om granskat hjälpprojekt i Rumänien
Sveriges Radios flaggskepp när det gäller grävande journalistik är programmet Kaliber. Dom har i en stor satsning under våren granskat hjälporganisationen Hjärta till hjärta. En organisation som driver ett projekt i Rumänien där romer flätar korgar som säljs i Sverige. Detta för att hjälpa dom till en egen försörjning.

I det andra av Kalibers två program berättar nio korgflätare att dom inte haft något anställningsavtal – att dom jobbat svart. Hjärta till hjärta å sin sida hävdar att allt skötts korrekt. Vi lyssnare lämnas efter programmet med det faktum att ord står mot ord.

Vi har i veckan fått tag i nya uppgifter som delvis sätter Kalibers program i ett nytt ljus. För i samband med programmets granskning har den stiftelse som är Hjärta till hjärtas samarbetspartner i Rumänien, FDES, utretts av dom lokala myndigheterna. Reporter Johan Cedersjö.

Förtydligande: I reportaget svarar Andreas Lindahl, producent för Kaliber, att första gången de berättade för biståndsorganisationen Hjärta till hjärta att de kom från Kaliber var 28 april. Det var en sammanblandning. 28 april är det datum när den sista intervjun hos Hjärta till hjärta sker. Det är istället i ett mejl, en vecka tidigare, 21 april, som Kaliber för första gången berättar för Hjärta till hjärta vilket SR-program som intervjuar dem. Det är 18 dagar innan Kaliber publicerar sitt första program.


Mediekoncernen Stampen ansöker om företagsrekonstruktion 
Den här veckan inleddes med den största medieekonomiska nyheten på mycket länge - att Västsveriges tidningsgigant Stampen ansökt om företagsrekonstruktion för 16 av sina bolag.

Den utsatta situationen har skapats av enorma företagsköp för lånade pengar.

Men nu har Stampen inte klarat att rulla sina skulder framför sig längre. Att ansöka om rekonstruktion är näst sista utvägen för företag på obestånd. När pengarna är slut är det något man tar för att undvika till konkurs.

Stampen, en gång bildat kring flaggskeppet Göteborgsposten, äger de dominerande tidningarna i Halland, Göteborg, Bohuslän och områdena kring Vänersborg och Trollhättan.

Vad betyder det här för journalistiken i de här områdena?
Och hur oroande är utvecklingen - är det risk för konkurs?

Lasse Truedson har pratat med Peter Hjörne, styrelseordförande och huvudägare i Stampen och Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på Dagens Nyheter som följt Stampen under 15 år som medieanalytiker.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista