P1 Kultur måndag 27 juni

46 min

Per Svensson berättar om Expressens legendariske chefredaktör Bo Strömstedt, som avled under midsommarhelgen. Dessutom om den smalare filmens nuläge, målarböcker för vuxna samt Game of Thrones.

Programledaren Roger Wilson samtalar med kulturjournalisten och författaren Per Svensson, som arbetade på Expressen under många år - och hann med ett år som redaktionssekretare på Kulturredaktionen medan Strömstedt ännu var chefredaktör.

Sedan blir det ett studiosamtal om den smalare och mer konstnärliga filmens möjligheter att nå ut i dagens biobransch. Medverkande: Eva Essen Arndorff (VD Triart Film), Katrina Mathsson (Verksamhetsledare Folkets Bio) och Jakob Abrahamsson (CEO NonStop Entertainment).

Dessutom reportage om en oväntad trend. Under 2015 var fem av de tio mest sålda böckerna på Amazon målarböcker för vuxna. Den allra mest kända boken i genren, Johanna Basfords "Den hemliga trädgården", sålde på bara två månader i tre miljoner exemplar. Ja, de där fylla-i-böckerna, med motiven tagna från buddistiska mandalas eller västlig naturromantik, har blivit en stor del av bokförsäljningen. Vissa säger till och med att de räddar hela branschen.
Vår reporter Jenny Aschenbrenner ger sig ut för att undersöka vad som är så speciellt med de här målarböckerna. Hon besöker Siri Carlén, nyutexaminerad illustratör från Konstfack som gör succé med sin bok "En dag". Hon diskuterar böckernas själsligt läkande funktion med psykologen Jenny Jägerfeld och testar dem på några av kollegerna på radions kulturredaktion.

Inför säsongsavslutningen av Game of Thrones analyserar också kulturjournalisten Malin Krutmeijer utvecklingen mot allt fler matriarkat - i den serie som tidigare kritiserats för sexism och alltför mycket avklädda kvinnor.  

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".