Akuten - bakom kulisserna

55 min

Den somriga tillvaron på klippan vid havet kan vara en enda ostadig träsko, eller ett feldyk bort från en helt annan tillvaro, nämligen akutmottagningens väntrum.

Oftast är man inte beredd på att hamna på akuten, du hinner sällan googla läkaren på förhand eller köpa med dig en pastasallad. Men personalen på akuten är alltid förberedd på att du ska komma. 

"Man måste vara en speciell personlighetstyp för att trivas och jobba här", berättar sjuksköterskan Lotta Carlberg på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. 

Till Vårdguiden ringer människor som råkat ut för långdragna förkylningar, menssmärtor eller nageltrång. Men ibland även med betydligt allvarligare åkommor. På några minuter ska ett beslut fattas, beslutet handlar om det behövs akut vård eller inte.

”När jag pratar med dem som ringer får jag en bild i huvudet av hur de ser ut och beskriver någon till exempel ett skärsår så ser jag skärsåret framför mig”, berättar Evalena Vallo, sjuksköterska vid 1177 vårdguiden i Östersund. 

Sedan sjukhusserien Cityakuten kom på 90 talet har serierna som utspelar sig i sjukhusmiljö bara blivit fler och fler. Men vad är det med denna plats som fascinerar oss stämmer bilden vi får överrens med verklighetens akutkliniker? 

I studion finns Christian Unge, överläkare vid akutmottagningen Huddinge sjukhus och ett stort fan av sjukhusserier. 

Programledare är Samanda Ekman. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista