P1 Kultur tisdag 28 juni

46 min

Vad kan reseboksförfattaren Ellen Rydelius lära oss idag? Och hur ser drömmen om hotellboende ut? Dessutom essä om tågresande.

Roma - la città eterna. Den eviga staden. Om just denna stad, men också om turismen och en kvinnas liv, handlar Carina Burmans bok "Vi romantiska resenärer". I huvudrollen finns journalisten och författaren Ellen Rydelius som skrev pionjärverket "Rom på 8 dagar" redan 1927, en guide som har använts av många som besökt Rom.

Vem får vandra? Människor som vandrar eller ens tar en promenad och som tillhör en minoritet kan ses på med misstänksamhet och förakt, medan välmående människor som reser på måfå för att till exempel bilda sig möter beundran och intresse. Sarah Jane Cervenak på University of North Carolina, Usa har utifrån kulturen forskat om afroamerikanska människors möjligheter att vandra, eller ens ta en promenad för att tänka utan att mötas av misstänksamhet. Att hindras i sin rörelse innebär också att hindras från att tänka klart tankar eller uppleva andra världar.

Katarina Wikars bjuder på ett drömskt och spännande reportage om hotellet som plats. Med i äventyret finns Kristian Petri som i våras släppte filmen Hotell, men också Charlotte Engelkes som beskrivit känslan av ett hotellrum i "Eleven lovely lovesongs", liksom författarna Anne-Marie Berglund och Agneta Klingspor.

Per J Andersson funderar i dagens OBS-essä om tågresandet inom kulturen. Och vad blev det av TransEurope - express?

Programledare: Mona Masri
Producent: Minna Grönfors

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista