Sveriges Radio via digitalt marknät? Och mer nordisk tv i grundutbudet?

20 min
Kommer vi att lyssna mer på Sveriges Radio via våra tv-apparater i framtiden? Det hoppas två ljudtekniker på SR som håller på med flera projekt, både i det nuvarande marknätet och i det kommande. SR är till och med först med att sända bild i det här formatet (MPEG 4). -Det skulle inte alls bli särskilt dyrt med grannländernas public service-tv i distributörernas grundutbud. Det hävdar Copyswedes vd Mattias Åkerlind i motsats till vad Com Hem sa i Publicerat förra veckan.

Publicerat förra veckan handlade om nordisk tv i det digitala marknätet. Mindre om Sveriges Radios kanaler, som redan finns där. Men kanske blir det vanligare att lyssna på radio via tv-apparaten i framtiden?

Radio via tv-näten

Det pågår nämligen en hel del försök med radio via de digitala marknäten. Det vet Lars Mossberg och Bo Ternström från Sveriges Radios Tekniska utvecklingsavdelning mer om.

De håller på med flera radioprojekt i marknäten. SR är till och med först med bilder i SVT:s framtida digitala nät. 

Andra generationen marknät 

Det handlar alltså om det man kan kalla andra generationens marknät, DVB-T2. I det får fler radiokanaler plats. Dessutom kan de mer mobila och portabla tjänsterna förbättras via det här formatet (MPEG4).

Radio i vanliga FM-mottagare, i mobilen, webbradio, radio via dator och poddradio är vi redan ganska vana vid. Men hittills har radio via kabel-tv eller marknät inte blivit någon större succé. Men det blir kanske så i framtiden?

Mest för ljudnördar?

Fast vill vi lyssna på radio via våra tv-apparater? Är det inte risk för att radion upplevs som en sorts tv?

Eller är det här ytterligare ett exempel på så kallad mediekonvergens, det vill säga att medierna glider samman och in i varandra?

Nordisk tv mycket billigare

Förra veckan hävdade Com Hems Simon Gate att det skulle kosta företaget 275 miljoner att lägga ut grannländernas public service-tv i grundutbudet. Något som flera politiker gärna vill.

Men Copyswedes vd Mattias Åkerlind säger nu att de här kanalerna går att lägga ut betydligt billigare. Precis som andra europeiska tv-kanaler.

I alla nya boxar

Och de kommer kanske att finnas åtminstone i andra generationens marknät som SR redan testar och alla nya tv-apparater och boxar är förberedda för.

-Förhandlingar är på gång redan i vår. Det handlar mer om vilja än om stora pengar, anser Mattias Åkerlind på Copyswede.

Fullsatt Bio Rio såg det SVT inte visar

Hör också lite mer om den kontroversiella filmen "La Terre parle Arabe", "Marken talar arabiska", som nu har visats på biografen Bio Rio i Stockholm på privat initiativ. Vi talade om den här filmen i