P1 Kultur onsdag 29 juni

46 min

Årets Bergmanvecka på Fårö kretsar kring den 50-års jubilerande filmen Persona. Varför är den en filmhistorisk milstolpe? Vad betyder Bergman för hedergästen Willem Dafoe?

På Fårö pågår den årliga Bergmanveckan just nu och P1 Kultur finns på plats. I år kretsar mycket kring Ingmar Bergmans film Persona som hade premiär för 50 år sen.

Jonas Holmberg, som är konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival och tidigare varit stipendiat på Bergmangårdarna på Fårö, gästar programmet och tillsammans programledaren Roger Wilson tar de sig an Persona som anses vara en filmhistorisk milstolpe.

Sommaren 1965 spelades Persona in på Fårö och journalisten Lars Lönroth var på plats då som lokaltidningsreporter. Han har också besökt Bergmanveckan när regissören själv levde och körde runt i sin röda jeep mellan programpunkterna.

Den amerikanske skådespelaren Willem Dafoe är hedersgäst under veckan och berättar om sitt möte med Bergmans filmer som tonåring.

Tonsättaren Carin Bartosch Edström har skrivit ett nytt stycke där hon tolkar det manliga geniets blick på kvinnorna i Persona och konstnären Fredrik Landergren ställer ut målningar på Ingmar Bergmans ansikte och berättar varför det fascinerar honom.

Det blir också reportage från Nordnorge där tre journalister i norska Kirkenes valde att starta eget efter en konflikt med sin ägare för att få den redaktionella frihet de ville ha. P1 Kulturs Helene Alm har besökt redaktionen.

Programledare: Roger Wilson

Producent: Jalal Lalouni

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista