P1 Kultur torsdag 30 juni

46 min

Författaren Kamel Daoud håller sig undan efter text om arabvärlden och sex, vi har träffat honom i Oran. Vi sållar bland årets böcker där kvinnor har huvudrollen. Besök hemma hos Hemingway på Kuba.

Den algeriske författaren Kamel Daoud har hamnat i onåd efter en artikel i New York Times där han skriver att arabvärlden lever i en sexuell misär präglad av tabu och en sjuklig inställning till kvinnan, och att enda sättet att komma vidare är att bota sjukdomen. Kritiken har varit hård från flera håll, den har rört texten, att den spär på islamofoba tankar eller från andra håll att han är en förrädare. Daoud har beslutat sig för att hålla sig undan ett tag,  men frilansjournalisten Fanny Härgestam har besökt honom.

Våren har bjudit på flera böcker som berättar om kvinnors liv vänskap, vardag och klass. Vi har bjudit in Kristina Lindquist, kritiker på Dagens Nyheter och kulturredaktionens Jenny Teleman för att sålla lite inför sommarläsningen. Ska man ge sig på Ferrante, Krauss, Berlin eller vad finns mer i sommarbiblioteket?

Drygt femtio år efter hans död är intresset kring Ernest Hemingways person fortfarande stort, och hans böcker kommer ständigt i nya upplagor. Mytbildningen kring machoförfattaren som varit krigskorrespondent, tjurfäktare, varit med och befriat Paris samt druckit en ansenlig mängd whisky- är också livskraftig. Det märks inte minst i en av hans författarbostäder på Kuba dit Ulla Strängberg begav sig.


Programledare: Mona Masri
Producent: Minna Grönfors

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista